if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

23.8.2021

Olemmeko Kymenlaaksossa telttailijoita?

Mari Kainiemi

Olemme monta kertaa kuulleet aiheesta Yhtenäinen Kymenlaakso. Olemme ehkä olleet monta kertaa myös mukana aiheeseen liittyvässä keskustelussa.
Olen viime aikoina pohtinut, miten yhtenäinen Kymenlaakso on mahdollista saavuttaa ja kenelle tämä työ oikeastaan kuuluu?
Mitä enemmän asiaa pohdin, niin sitä enemmän uskon, että yhtenäisyyden lisääminen kuuluu meille kaikille kymenlaaksolaisille – asukkaille, työntekijöille, työnantajille ja päättäjille.


Kun me haluamme Kymenlaaksosta maakuntana yhtenäisemmän, niin voisimme ensin pohtia, kuinka yhtenäisiä olemme omissa organisaatioissamme ja millainen kyky ja halu meillä on yksilöinä toimia yhdessä ja ottaa huomioon yhteinen tavoite sekä päämäärä.

Jos me emme toimi yhdessä ja yhtenäisesti omissa organisaatioissamme, niin kuinka todennäköistä on, että Kymenlaaksossa toimivat yritykset, kunnat, kaupungit sekä muut organisaatiot toimisivat keskenään yhtenäisesti?

Luin hiljattain Ruotsin myydyintä johtamisopasta Tätä on LEAN (kirjoittanut Niklas Modig sekä Pär Åhlström).

En saa ajatuksiani irti yhdestä esimerkistä liittyen kahden erilaisen jalkapallojoukkueen tehokkuuteen tehdä maaleja ja voittaa ottelu. Toisessa joukkueessa pelaajat ovat yhdessä kentällä ja kukin pelaaja näkee koko ajan toiset pelaajat sekä sen, missä pallo on. Myöskin joukkueen johdolla on koko ajan näkyvyys kaikkiin pelaajiin. Toisessa joukkueessa kaikki pelaajat ovat kyllä kentällä, mutta kukin istuu kentälle pystytetyssä omassa pienessä teltassaan ja he potkaisevat palloa ja osallistuvat yhteisen päämäärän saavuttamiseen aina kun pallo tulee oman teltan ovelle.

Ongelma on siinä, että pelaajat eivät näe toisiaan eli he eivät tiedä, missä pallo on silloin, kun se ei ole heidän oman telttansa ovella.

Myöskään joukkueen johdolla ei ole näkyväisyyttä siihen, mitä telttojen sisällä tapahtuu, eivätkä he pysty mitenkään esimerkiksi tiedotusta lisäämällä paikkaamaan sitä kokonaiskuvan puutetta, joka joukkueessa vallitsee.

Nämä telttailijat ovat kyllä sitoutuneita tekemään parhaansa heti, kun pallo tulee omalle teltalle, mutta muutoin he keskittyvät muihin tehtäviin, koska eivät kuitenkaan pysty seuraamaan peliä teltan sisältä käsin.

Kyseistä kirjaa lukiessa ryhdyin pohtimaan omaa toimintaani esimiehenä. Sallinko sen, että töitä voi tehdä teltasta käsin vai vaadinko, että pallosta ja muista pelaajista pitää olla kiinnostunut koko ajan? Onko sitoutumista se, että tekee oman osuutensa, kun pallo saapuu omalle teltalle vai se, että ei suostu päästämään katsettaan irti pallosta?

Meitä voisi maakuntana auttaa eteenpäin, että pidämme kirkkaana mielessä, mikä on meidän maakuntamme pallo ja missä on maali, mihin se pallo pitäisi potkaista.

Sen jälkeen meidän pitäisi kaikilla tahoilla huolehtia, että pidämme katseen pallossa koko ajan – ei vain silloin, kun se on omalla teltalla. Tosiasia on, että teltan ovelta palloa potkaistessa ei voi tietää, mihin suuntaan sitä pitäisi potkaista. Siitä ovelta ei ole ehkä paras paikka kokeilla maalia, vaan se pitäisi osata syöttää kaverille. Ja kaverin pitää olla tilanteessa hereillä, eikä istua yksin omassa teltassa.

Meillä ei ole varaa ottaa sitä riskiä, että muut maakunnat pelaavat telttojen ulkopuolella hyvällä kokonaiskuvan hallinnalla. Sillä ei ole väliä, kuka maalin tekee, kunhan pallo menee maaliin.

Yhteistyössä on voimaa, vaikka se kompromisseja ajoin vaatiikin. Tästä aiheesta tulemme jatkamaan Kymenlaakson Vaikuttajafoorumissa 16.9.

Yhtenäistä, ja vaikuttamisen suhteen voimakasta syksyä toivotellen

Mari

Mari Kainiemi
Kymenlaakson kauppakamarin 3. varapuheenjohtaja
Danisco Sweeteners, Kotka, tehtaanjohtaja
"Meitä voisi maakuntana auttaa eteenpäin, että pidämme kirkkaana mielessä, mikä on meidän maakuntamme pallo ja missä on maali, mihin se pallo pitäisi potkaista.
Sen jälkeen meidän pitäisi kaikilla tahoilla huolehtia, että pidämme katseen pallossa koko ajan – ei vain silloin, kun se on omalla teltalla. 
Meillä ei ole varaa ottaa sitä riskiä, että muut maakunnat pelaavat telttojen ulkopuolella hyvällä kokonaiskuvan hallinnalla. Sillä ei ole väliä, kuka maalin tekee, kunhan pallo menee maaliin."