Alkuperätodistus


ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on joissakin maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esim. remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Business Finlandin julkaisemasta "Laivauskäsikirjasta".

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa.

Suomalaiset kauppakamarit ottivat Euroopan unionin yleisen alkuperälomakkeen käyttöön 1.9.2017 alkaen. Euroopan unionin ja Euroopan yhteisön yleistä alkuperälomaketta voidaan käyttää rinnatusten 1.5.2019 asti. Siirtyminen Euroopan unionin alkuperätodistukseen tapahtuu siis vähitellen, mutta sen käyttöä kuitenkin suositellaan 1.9.2017 alkaen. Monet Euroopan maat käyttävät jo nyt Euroopan unionin yleistä alkuperälomaketta.

Lisätietoa alkuperätodistuksesta 

E-VIENTIASIAKIRJAT

– sähköinen asiointipalvelu ulkomaankaupan asiakirjoille

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään taas palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Alkuperätodistukset voi tulostaa itse ja palvelu mahdollistaakin asiakirjojen nopean, edullisen ja helpon käsittelyn - asiakirjoja ei tarvitse enää lähettää postissa tai tulla leimauttamaan kauppakamarille.

Sähköistä palvelua varten tarvittavia alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista: kymichamber(at)kauppakamari.fi

e-Vientiasiakirjat-palvelu on osoitteessa www.e-vientiasiakirjat.fi.  Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen. Alla ovat ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.

e-Vientiasiakirjat ohje - rekisteröityminen ja käyttöönotto.pdf 

Asiakirjojen vahvistaminen kauppakamarissa

Mikäli yrityksellä ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä e-vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat tulla leimauttamaan Kymenlaakson kauppakamarin toimistossa tai voi lähettää alkuperätodistuksen tai muun ulkomaan kaupan asiakirjan postitse tai sähköpostitse toimistollemme (osoitetiedot alla).

Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin, ennen kuin täytät alla olevan hakemuslomakkeen. Voit tulostaa alla olevasta linkistä itsellesi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ja milloin alkuperätodistusta käytetään ja miten lomakkeet täytetään.

Voit kopioida itsellesi alkuperätodistuslomakkeen pohjan. Täytä lomake ja tulosta se kauppakamarista saadulle numeroidulle alkuperätodistuslomakkeelle ja toimita lomake kauppakamariin tai lähetä lomakepohja täytettynä tai muu asiakirja kauppakamarin sähköpostiin. Kauppakamarille lähetetyt asiakirjat vahvistetaan manuaalisesti ja postitetaan asiakkaalle mahdollisimman pian. Postitettavista asiakirjoista peritään toimitusmaksu.   

Alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista kahtena kieliversiona: englanti - ranska - espanja ja englanti - ranska - arabia.

Alkuperätodistusten ohjeet

Alkuperätodistuksen hakemuslomake

 

Alkuperätodistuksen vahvistushinta on 30 €/kpl ja 16 €/copy.

Kaikkien ulkomaankaupan asiakirjojen hinnat: Hinnasto 2019

 

Lisätietoja

Kymenlaakson kauppakamari, Heikinkatu 7, 48100 KOTKA
puh. 05 2296 100
kymichamber@kauppakamari.fi