Alkuperätodistus


ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on joissakin maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esim. remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Business Finlandin julkaisemasta "Laivauskäsikirjasta".

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa.

Lisätietoa alkuperätodistuksesta 

E-VIENTIASIAKIRJAT

– sähköinen asiointipalvelu ulkomaankaupan asiakirjoille

Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään taas palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Alkuperätodistukset voi tulostaa itse ja palvelu mahdollistaakin asiakirjojen nopean, edullisen ja helpon käsittelyn - asiakirjoja ei tarvitse enää lähettää postissa tai tulla leimauttamaan kauppakamarille.

Sähköistä palvelua varten tarvittavia alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista: kymichamber(at)kauppakamari.fi

e-Vientiasiakirjat-palvelu on osoitteessa www.e-vientiasiakirjat.fi.  Palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen. Alla ovat ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.

e-Vientiasiakirjat ohje - rekisteröityminen ja käyttöönotto.pdf 

Asiakirjojen vahvistaminen kauppakamarissa

Mikäli yrityksellä ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä e-vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat tulla leimauttamaan Kymenlaakson kauppakamarin toimistossa tai voi lähettää alkuperätodistuksen tai muun ulkomaan kaupan asiakirjan postitse tai sähköpostitse toimistollemme (osoitetiedot alla).

Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin, ennen kuin täytät alla olevan hakemuslomakkeen. Voit tulostaa alla olevasta linkistä itsellesi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ja milloin alkuperätodistusta käytetään ja miten lomakkeet täytetään.

Voit kopioida itsellesi alkuperätodistuslomakkeen pohjan. Täytä lomake ja tulosta se kauppakamarista saadulle numeroidulle alkuperätodistuslomakkeelle ja toimita lomake kauppakamariin tai lähetä lomakepohja täytettynä tai muu asiakirja kauppakamarin sähköpostiin. Kauppakamarille lähetetyt asiakirjat vahvistetaan manuaalisesti ja postitetaan asiakkaalle mahdollisimman pian. Postitettavista asiakirjoista peritään toimitusmaksu.   

Alkuperätodistuslomakkeita saa tilata kauppakamarista kahtena kieliversiona: englanti - ranska - espanja ja englanti - ranska - arabia.

Alkuperätodistusten ohjeet

Alkuperätodistuksen hakemuslomake

Vahvistettavien asiakirjojen hinnasto


Kauppakamareiden myöntämistä ja vahvistamista asiakirjoista perittävät lunastusmaksut

​​Normaalivahvistus

Normaaleja vahvistuksia ovat kauppakamarin alkuperätodistusten ja kauppalaskujen sekä muiden ulkomaankaupan asiakirjojen vahvistukset.

Alkuperäinen asiakirja 30 € / kpl
Kopiot 16 € / kpl
Palvelumaksu 12 € / kpl - Jäsenet 0 € / kpl
Kauppakamarin tulostaessa/postittaessa sähköisesti vahvistetut asiakirjat 2 € / lähetys
Paperisista todistuksista (postitse/sähköpostilla haetut) 5 € / lähetys

Erikoistodistukset

Erikoistodistukset ovat sellaisia todistuksia, jotka kauppakamari laatii asiakkaan pyynnöstä kauppakamarin omalle lomakkeelle. Ne jaetaan kolmeen maksuluokkaan seuraavasti:

I Maksuluokkaan kuuluvat todistukset, joiden laatiminen on mahdollista asiakkaan toimittamien asiakirjojen perusteella eikä edellytä erityisselvityksiä. Kielestä toiseen kääntämistä vain vähän ja se on rutiininomaista.

II Maksuluokkaan kuuluvat todistukset, joiden laatimiseksi tarvitaan lisäselvityksiä, esim. yhteydenottoa johonkin viranomaiseen tietojen tarkistamiseksi tai hankkimiseksi. Käännökset vaativia.

III Maksuluokkaan kuuluvat force majeure -todistukset tai niihin verrattavat muut todistukset.

Ryhmä I 45 €
Ryhmä II 75 €
Ryhmä III 120 €
Kopiot 16 € / kpl

Lisätietoja


Kymenlaakson kauppakamari, Heikinkatu 7, 48100 KOTKA
puh. 05 2296 100
kymichamber@kauppakamari.fi