Kauppakamariosaston historia


Kauppakamariosasto perustettiin 1950 edistämään Kouvolan elinvoimaa

Reino Olkku onnittelee Kouvolan Liikemiesyhdistysta

Leima2

Kauppakamariosaston perustaminen  25.9.1950 juontaa  talvi- ja jatkosodan jälkeiseen ajanjaksoon Suomen taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa kehittymisessä.

Kouvola sijaitsi rautateiden varrella ja kun Viipurista evakkoon lähteneet yritykset etsivät uutta kotipaikkaa liiketoiminnalleen oli Kouvola sijainniltaan otollinen paikka. Kouvolaan asettuivat muun muassa Olkun suvun omistamat Papulan Vesitehdas Oy, Viipurin Puuteollisuus Oy sekä Makeis ja Mehu Oy. Muita viipurilaisyrityksiä olivat mm.Vaatetusliike O.Pennanen Oy ja Kaivolan urheiluliike.

Rautatien ja varuskunnan varassa elänyt Kouvolan kauppala oli saanut siirtokarjalaisista uutta voimaa ja elinkeinoelämä oli vilkastunut. Kun kauppala määrättiin lääninhallituksen residenssiksi, oli tarpeen luoda talouselämälle oma paikallinen keskusorganisaatio.

Kouvolan Liikemiesyhdistyksen johtokunta kutsui 25.9.1950 hotelli Kouvolaan neuvottelukokouksen. Kokouksessa olivat edustettuina Kouvolan Liikemiesyhdistyksen johtokunta, Kouvolan kauppiasyhdistys, Kouvolan Käsityö- ja Tehdasyhdistys, Myllykosken Kauppiasyhdistys, Kausalan Liikemiesyhdistys ja Kouvolan kauppalan edustaja. Liikemiesyhdistyksen puheenjohtaja Reino Olkku perusteli kauppakamariosaston tärkeyttä ja kokous perustikin yksimielisesti Kotkan kauppakamariin kuuluvan Kouvolan kauppakamariosaston, jonka piiriin luettiin Kouvola, Kuusankoski, Iitti, Jaala, Anjala, Elimäki, Sippola ja Valkeala. Jäseniksi ilmoittautui 61 liikettä ja henkilöä. Toimintaa käynnistämään perustettu toimikunta valitsi osaston puheenjohtajaksi Kouvolan kauppalanjohtaja Erkki Tuulen.

Osaston asioita hoiti 15 jäseninen toimikunta, jossa olivat mukana Kouvolasta E.E.Eerikäinen, Vilho Hietanen, Alpo Kasanen, Reino Olkku, Erkki Tuuli; Anjalasta E.E.Honkalinna; Elimäeltä Jaakko Karhu; Iitistä Viljo Lairila, Viljo Mynttinen; Jaalasta Alarik Otava; Kuusankoskelta Viljo Kauppila, Yrjö Suhonen; Sippolasta Toivo Kivikko, Harry Terhivaara ja Valkealasta J.A. Sääksjärvi.

 TULOKSELLISIA HANKKEITA

Kauppakamariosasto on lähes 70-vuotisen toimintansa ajan tehnyt koko ajan merkittäviä aloitteita Pohjois-Kymenlaakson elinvoimaisuuden edistämiseksi. Ensimmäinen aloite oli Suomen Pankin sivukonttorin perustamisesta Kouvolaan. Samana vuonna 1951 kauppakamariosasto esitti lääninhallituksen talon rakennustöiden aloittamista.

Seuraavana vuonna osaston aloitteesta ryhdyttiin järjestämään säännöllisesti Kymenlaakson messuja. Usein aloitteet koskivat tiehankkeita ja 50-luvulla saatiin osaston ansiosta Lammin lossi Kymijoen yli Jaalaan.

1961 kauppakamariosasto esitti Kouvolan ohitustietä ja Pohjois-Kymenlaaksoon omaa autokatsastuskonttoria.

Kouvolan kieli-instituutista vuonna 1968 tehdyn aloitteen takana oli nimenomaan Kauppakamariosasto, joka senkin jälkeen pyrki ajamaan Kouvolan kauppaopiston ja sen jatkajan Liiketalouden ja ulkomaankaupan instituutin (nyk. Kyamk) asiaa. Osaston tuella instituutti sai 1985 oikeuden datanomikoulutuksen aloittamiseen. Monet muistavat Kouvolan keskustan Valokadun vuodesta 1987 alkaen, jonka käynnistämisessä kauppakamari oli aktiivisena toimijana mukana

AKTIIVINEN TOIMINTA JATKUNUT

Kauppakamariosasto on toimintansa alusta pitäen järjestänyt aktiivisesti erilaisia tapahtumia.  Kymikontakti -tapahtuma tunnetaan nykyisin Kouvola Areenana, joka kesäkuisin valtaa Kouvolan torin tai viime kerralla Lumon Areenan. Syksyinen Pörssitapahtuma on laajentunut antamaan sijoitusvinkkejä ja nimi on muuttunut Sijoittamisen keskiviikoksi. Seuraava tilaisuus on lokakuussa 2018.

Osasto on edelleen mukana useissa Pohjois-Kymenlaakson hankkeissa ja hallituksen jäsenet toimivat monissa toimielimissä ja kehitysryhmissä. Kouvolan seudun kauppakamariosaston nykyinen puheenjohtaja on toimitusjohtaja Martti Husu, Kouvola Innovationista.

Paikallisliikenne

 

Laivassa web3