27.1.2021

Tilanne heikko, mutta näkymät ovat parantuneet

Suhdannebarometrin tulokset

Suomalaisyritykset arvioivat suhdanteen pysyneen heikkona vuodenvaihteen tienoilla. Talouden palautuminen koronakriisistä jatkuu lähikuukausien aikana, sillä suhdanneodotukset ovat nousussa.

Kymenlaaksolaisyritysten suhdannetilanne on pysynyt likimain syksyn lukemissa, mutta suhdannenäkymät ovat vähemmän synkät kuin syksyllä. Koronaepidemian torjuntatoimet ja rokote heiluttelevat näkymiä ja epävarmuus on suurta.

Tulokset selviävät Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n ja Kymenlaakson kauppakamarin keskiviikkona julkaisemasta suhdannebarometristä.

”Koko maassa suhdannetilanne on jatkunut heikkona, mutta näkymissä on tapahtunut selvää parantumista viime syksystä. Koronavirus hallitsee yhä tulevien kuukausien talouskuvaa, mutta suhdannenäkemysten nousu kielii jo kriisin jälkeisen vastarannan häämöttävän. Meneekö talouskuva odotetun mukaisesti eteenpäin, riippuu paljon rokotusten aikataulusta”, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Kymenlaakson yritykset

Kymenlaaksolaisyritysten suhdannetilanne pysyi vuoden 2020 viimeisinä kuukausina pahenevasta koronatilanteesta huolimatta likimain muuttumattomana. Tämänhetkinen suhdannetilanne arvioitiin hieman normaalia heikommaksi, saldoluku tammikuussa 2021: -24 (lokakuussa -22).

Lähikuukausien suhdanneodotukset ovat kohentuneet syksyn lukemista, mutta edelleen ennakoidaan heikkenemistä. Suhdannenäkymien uusin saldoluku oli -11, kun saldoluku oli viime lokakuussa -33. Tammikuussa 69 % vastaajista arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan, 21 % ennakoi heikkenemistä ja 10 % odotti suhdanteiden kohentumista. Kymenlaakson yritysten suhdannenäkymät ovat lievästi koko maan keskiarvoa harmaammat.

Tuotanto- ja myyntimäärät pienentyivät edelleen hieman loka-joulukuun aikana. Tuotannon ennakoidaan supistuvan myös lähikuukausina. Henkilökunnan määrä väheni viime vuoden lopulla aavistuksen verran ja kuluvan vuoden alussa työvoima pysynee likimain muuttumattomana.

Heikko kysyntä oli tammikuussa selkeästi yleisin tuotantokapeikkotekijä 44 %:n osuudella (lokakuussa 52 %). Ammattitaitoisesta työvoimasta oli pulaa 11 %:lla vastaajista (lokakuussa 25 %). Kannattavuus pysyi loka-joulukuussa vuoden takaista heikompana ja kannattavuuden arvioidaan heikentyvän myös kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Suhdannebarometri_info

Suhdannebarometrin esityspaketti_koko maa